Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013



Γιάννης Στέφος
Δ/ντής στο 26ο Δημ. Σχολείο Ιωαννίνων
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Κιν: 6944392910/Σχολείο:2651041085
http://giannisstefos.blogspot.gr                                            
                                                                                                     Ιωάννινα 28 Φλεβάρη 2013
                                                                                                              Προς
                                                                   Την Περιφερειακή  Διεύθυνση   Πρωτοβάθμιας                     
                                                                    και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου
                                                                                      
                                                                   ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Κυρία Περιφερειακή Διευθύντρια Ηπείρου
Λαμβάνοντας υπόψη μου τόσο την παιδαγωγική όσο και την πολιτική διάσταση της θέσης σας απευθύνομαι και  θέτω υπόψη σας μια σειρά-μόνο- σοβαρότατων ζητημάτων  του χώρου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα αλλά και ειδικότερα  του Νομού Ιωαννίνων με την ιδιότητα μου ως εκπαιδευτικός αλλά και ως αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΠΕ  Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα:
  • Αξιολόγηση. Έχοντας υπόψη μου τα σχετικά με την αξιολόγηση νομοθετήματα (Ν. 3848/10, και Ν. 4024/11) θα ήθελα να σας μεταφέρω την καθολική –σχεδόν – αντίθεση του κλάδου μας στα παραπάνω νομοθετήματα. Επισημαίνονται κυρίως ως αδυναμίες του όλου εγχειρήματος η ταύτιση της διαδικασίας βαθμολογικής κατάταξης και μισθολογικής εξέλιξης, ο μονοπρόσωπος χαρακτήρας της όλης διαδικασίας, η απουσία αξιολόγησης  του εκπαιδευτικού έργου (υποδομές, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, επιμόρφωση, συνθήκες άσκησης εκπαιδευτικού έργου). Σημειώνω επίσης, την  εύλογη βεβαιότητα των εκπαιδευτικών ότι η όλη διαδικασία δεν είναι άσχετη με πιθανές απολύσεις «ανεπαρκών» εκπαιδευτικών.  (Σχετικά σας επισυνάπτω συνοπτικά  τις θέσεις της ΔΟΕ ).
  • Πειθαρχικό Δίκαιο. Ο σχετικός νόμος (Ν.4093/2012) που πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων  παραβιάζει κατάφορα το τεκμήριο της αθωότητας και την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Σας επισυνάπτω σχετική με το θέμα ερώτηση τριανταπέντε Ελλήνων βουλευτών που ζητούν ήδη την επανεξέταση του σχετικού νομοθετήματος….( Βουλή των Ελλήνων , Αρ.Πρωτ. Ερωτήσεων  7379/ 19/2/13).
  • Μεταθέσεις - Αποσπάσεις. Το όλο θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πολύ περισσότερο λόγω και της εξαιρετικά άσχημης οικονομικής και κοινωνικής  κατάστασης που βιώνουμε όλοι μας. Θα ήθελα να  σημειώσω την ανάγκη των συναδέλφων μας να εργάζονται στον τόπο διαμονής των οικογενειών τους, διαφορετικά είναι αδύνατο να επιβιώσουν. Συνεπώς είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για περισσότερες μεταθέσεις και αποσπάσεις.  Στο συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να θέσω υπόψη σας μια πραγματικότητα: Σύμφωνα με το νόμο για τις αποσπάσεις αποσπώνται- και καλώς αποσπώνται- πάντα κατά προτεραιότητα στην έδρα του κάθε νομού οι σύζυγοι των στρατιωτικών, αστυνομικών , δικαστικών και εσχάτως πάλι των πανεπιστημιακών. Επιπλέον τοποθετούνται σε κεντρικά σχολεία της έδρας του νομού ανεξάρτητα από τη διαδικασία μοριοδότησης  των  άλλων εκπαιδευτικών, ζήτημα το οποίο θα μπορούσαμε να το επανεξετάσουμε. Αντίθετα οι σύζυγοι των ανέργων συναδέλφων κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων δεν λαμβάνουν τα μόρια της συνυπηρέτησης. Πώς θα  μπορούσε άλλωστε…..Θα μπορούσαν όμως και αυτοί να λαμβάνουν κατ΄ εξαίρεση τα μόρια της συνυπηρέτησης  βάσει της εντοπιότητας τους. Είναι δίκαιο και ηθικό. Μάλιστα θα πρότεινα να ισχύσει  άμεσα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου.  Βέβαια είναι περιττό   να σημειώσω την ανάγκη της έγκαιρης ανακοίνωσης τόσο των μεταθέσεων όσο και των αποσπάσεων ώστε να μην βρίσκεται ο εκπαιδευτικός κόσμος και με αυτή την αγωνία.
  • Στελέχωση υπηρεσιών Π.Ε. Ιωαννίνων. Αντίθετα με ό,τι αρκετοί πιστεύουν, οι συνάδελφοι που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Π.Ε.  επιτελούν εξαιρετικά σημαντικό έργο  με ωράριο  όπως εκείνο των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα στο Νομό Ιωαννίνων οι σχετικές υπηρεσίες εξαιτίας της συνταξιοδότησης του μόνιμου προσωπικού λειτουργούν με τη δουλειά αυτών των συναδέλφων. Είναι απαραίτητο να ληφθεί- και στην περίπτωση αυτή- μέριμνα ώστε να παραμείνουν οι υπηρεσίες αυτές επαρκώς στελεχωμένες. Δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάσκουν και όχι  να υπηρετούν σε γραφειοκρατικές θέσεις, σε περίπτωση που οι θέσεις αυτές καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό θα μπορούσε αυτό να γίνει από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μεταταχθούν σε αυτές τις θέσεις.
·         Ρατσισμός- φασισμός. Οι προσπάθειες που γίνονται για  επιβολή ιδεολογικής τρομοκρατίας (περίπτωση νηπιαγωγείου Λευκάδας), άλλα και πολιτικής κατήχησης μαθητών του Δημοτικού Σχολείου , με σκοπό να εμποτιστεί  το δημόσιο σχολείο με το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πρέπει να πέσουν στο κενό. Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να ενθαρρύνει και να υπερασπιστεί έμπρακτα και αποφασιστικά το δικαίωμα του εκπαιδευτικού μέσα από το παιδαγωγικό του έργο να προωθεί τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης αλλά και τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο λαός μας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.


                                                                                                 Με εκτίμηση

                                                                                               Γιάννης Στέφος




 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ 54 ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΔΟΕ 
ΣΤΙΣ 25/2 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οι αιρετοί αντιπρόσωποι στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ καταγγέλλουμε τις πειθαρχικές και ποινικές διώξεις  αιρετών για ενέργειές τους στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα συμβούλια επιλογής διευθυντών (χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του συμβουλίου επιλογής στην Καρδίτσα και των αιρετών της Γ΄Αθήνας για τη βαθμολογία στις κρίσεις για την επιλογή διευθυντών).
Οι διώξεις αλλά και η αυτοδίκαιη αργία αποτελούν πράξεις καταστολής και αυταρχισμού που στην ουσία καταργούν το ρόλο του αιρετού ως εκλεγμένου μέλους και συνδέονται με το γενικότερο κλίμα διώξεων και τρομοκράτησης που φέρνει το νέο πειθαρχικό και η αξιολόγηση ώστε η κυβερνητική πολιτική των μνημονίων στην  εκπαίδευση να σαρώσει δικαιώματα και κατακτήσεις χωρίς αντίσταση.
Ζητάμε να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη αιρετών αλλά και άλλων συναδέλφων (π.χ. Θεσσαλονίκη) για τη συνδικαλιστική τους δράση και να καταργηθεί ο νόμος που καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας και θέτει εκπαιδευτικούς σε αργία.
Τέλος καλούμε συναδέλφους που έχουν κάνει μηνύσεις σε αιρετούς για τη στάση τους στα συμβούλια επιλογής να τις αποσύρουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση η στάση τους θα θεωρηθεί από το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα ως εχθρική προς τον κλάδο.  
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Κέντρος Γεώργιος   ΠΥΣΠΕ Δ΄ Αθήνας
Ταξιάρχης Δημήτριος  ΠΥΣΠΕ Καρδίτσας
Αντωνιάδης Αναστάσιος  ΠΥΣΠΕ Φλώρινας
Χριστόπουλος Κώστας  ΠΥΣΠΕ Φθιώτιδας
Μοτσιόλας Σιδέρης  ΠΥΣΠΕ  Ευρυτανίας
Μιχαλάκος Δημήτριος  ΠΥΣΠΕ Λακωνίας
Τσώλος Ιωάννης  ΠΥΣΠΕ Αιτωλ/νιας
Τραμπάκουλος Ηλίας  ΠΥΣΠΕ Βοιωτίας
Γκίλη Μαρία  ΠΥΣΠΕ Πέλλας
Στέφος Γιάννης  ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων
Γιάντσιου Σταματία  ΠΥΣΠΕ Πιερίας
Παπαϊωάννου Αριάνα  ΠΥΣΠΕ Ξάνθης
Λαμπρογιαννάκης Θεόφιλος  ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου
Τρούλης Γεώργιος  ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου
Μακράκης Γεώργιος  ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου
Δερμιτζάκης Δημήτριος  ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης
Παναγιωτακόπουλος Δημήτριος  ΠΥΣΠΕ Δυτικής Αττικής
Γέρου Κων/νος  ΠΥΣΠΕ Φλώρινας
Κουσάβελος Νίκος  ΠΥΣΠΕ Ηλείας
Τσάκαλος Βασίλειος  ΠΥΣΠΕ Άρτας
Στρατάκη Αικατερίνη  ΑΠΥΣΠΕ Βόρειου Αιγαίου
Μαυροζούμης Γιάννης  ΠΥΣΠΕ Εύβοιας
Πετράκης Νεκτάριος  ΠΥΣΠΕ Χανίων
Τζανιδάκης Μανώλης  ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου
Τσίτσος Άρης  ΠΥΣΠΕ Λασιθίου
Προκόβας Χρήστος  ΠΥΣΠΕ  Πειραιά
Ζαρκινού Βασιλική  ΠΥΣΠΕ Α΄Αθηνών
Χρόνης Γεώργιος  ΑΠΥΣΠΕ Αττικής
Κληρονόμου Κωνσταντίνα  ΠΥΣΠΕ Χανίων
Δαγκωνάκη Αργυρώ  ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου
Κτενιαδάκη Μαρία  ΠΥΣΠΕ Κορίνθου
Χριστοφόρου Νίκος  ΠΥΣΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης
Τουλγαρίδης Κώστας  ΠΥΣΠΕ Ανατ. Αττικής
Πολυχρονιάδης Δημήτριος  ΠΥΣΠΕ Β΄Αθήνας
Καρβούνης Δημήτριος  ΑΠΥΣΠΕ Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης
Κεχαγιάς Στυλιανός  ΠΥΣΠΕ Βοιωτίας
Κακαγιάννης Αντώνης  ΠΥΣΠΕ Σάμου
Τσουμελέκα Αλεξάνδρα  ΠΥΣΠΕ Πρέβεζας
Ζυγούρης Βασίλειος  ΠΥΣΠΕ Πρέβεζας
Κατσαϊτου Αλεξάνδρα  ΠΥΣΠΕ Ζακύνθου
Ποζίδης Παναγιώτης  ΠΥΣΠΕ Κέρκυρας
Πάταρος Κων/νος  ΠΥΣΠΕ Κιλκίς
Σταυρογιαννόπουλος Τάσος  ΠΥΣΠΕ Αχαΐας
Οικονομίδης Λεωνίδας  ΠΥΣΠΕ Καστοριάς
Σισμανίδης Παύλος  ΠΥΣΠΕ Κοζάνης
Βουρτσάκη Βάνα  ΑΠΥΣΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας 
Παπαδοπούλου Ελισάβετ  ΠΥΣΠΕ Λακωνίας
Κεραμιδάς Μιχάλης  ΠΥΣΠΕ Χίου
Πλακονούρη Σίση  ΠΥΣΠΕ Μεσσηνίας
Μπαρμπάτσης Δημήτριος  ΠΥΣΠΕ Τρικάλων
Ευθυμίου Γιάννης  ΠΥΣΠΕ Ευρυτανίας
Φουσέκης Νικόλαος  ΠΥΣΠΕ Φωκίδας
Βαϊνάς Παντελής  ΠΥΣΠΕ Γ΄Αθήνας
Αγαπητός Θανάσης  ΠΥΣΠΕ Ανατ. Θασσαλονίκης
 

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Aντί  προκήρυξης για την απεργία της Τετάρτης.....................

Θέμα: Ά. Τσέχωφ

...Tις προάλλες φώναξα στο γραφείο μου τη δεσποινίδα Ιουλία, τη δασκάλα των παιδιών. Έπρεπε να της δώσω το μισθό της.
- Κάθισε να κάνουμε το λογαριασμό, της είπα. Θα 'χεις ανάγκη από χρήματα και συ ντρέπεσαι να ανοίξεις το στόμα σου... Λοιπόν...
Συμφωνήσαμε για τριάντα ρούβλια* το μήνα...
- Για σαράντα.
- Όχι, για τριάντα, το έχω σημειώσει. Εγώ πάντοτε τριάντα ρούβλια δίνω στις δασκάλες... Λοιπόν, έχεις δύο μήνες εδώ...
- Δύο μήνες και πέντε μέρες...
- Δύο μήνες ακριβώς... Το 'χω σημειώσει... Λοιπόν, έχουμε εξήντα ρούβλια. Πρέπει να βγάλουμε εννιά Κυριακές... δε δουλεύετε τις Κυριακές.
Πηγαίνετε περίπατο με τα παιδιά. Έπειτα έχουμε τρεις γιορτές...
Η Ιουλία έγινε κατακόκκινη και άρχισε να τσαλακώνει νευρικά την άκρη του φουστανιού της, μα δεν είπε λέξη.
- Τρεις γιορτές... μας κάνουν δώδεκα ρούβλια το μήνα... Ο Κόλιας ήταν άρρωστος τέσσερις μέρες και δεν του έκανες μάθημα... Μονάχα με τη Βαρβάρα ασχολήθηκες... Τρεις μέρες είχες πονόδοντο και η γυναίκα μου σου είπε να αναπαυτείς μετά το φαγητό... Δώδεκα και εφτά δεκαεννιά. Αφαιρούμε, μας μένουν... Χμ! σαράντα ένα ρούβλια... Σωστά;
Το αριστερό μάτι της Ιουλίας έγινε κατακκόκινο και νότισε. Άρχισε να τρέμει το σαγόνι της. Την έπιασε ένας νευρικός βήχας, έβαλε το μαντίλι στη μύτη της, μα δεν έβγαλε άχνα.
- Την παραμονή της πρωτοχρονιάς έσπασες ένα φλιτζάνι του τσαγιού με το πιατάκι του... Βγάζουμε δύο ρούβλια... Το φλιτζάνι κάνει ακριβότερα γιατί είναι οικογενειακό κειμήλιο, μα δεν πειράζει... Τόσο το χειρότερο! Προχωρούμε! Μια μέρα δεν πρόσεξες τον Κόλια, ανέβηκε ο μικρός στο δέντρο και έσκισε το σακάκι του... Βγάζουμε άλλα δέκα ρούβλια... Άλλη μια μέρα που δεν πρόσεχες, έκλεψε μια καμαριέρα τα μποτάκια της Βαρβάρας. Πρέπει να 'χεις τα μάτια σου τέσσερα, γι' αυτό σε πληρώνουμε... Λοιπόν, βγάζουμε άλλα πέντε ρούβλια. Στις δέκα του Γενάρη σε δάνεισα δέκα ρούβλια...
- Όχι, δεν έγινε τέτοιο πράμα. μουρμούρισε η Ιουλία.
- Το 'χω σημειώσει!
- Καλά...
- Βγάζουμε είκοσι επτά ρούβλια, μας μένουν δεκατέσσερα.
Τα μάτια της Ιουλίας γέμισαν δάκρυα. Κόμποι ιδρώτα γυάλιζαν πάνω στη μύτη της. Κακόμοιρο κορίτσι!
- Μα εγώ μια φορά μονάχα δανείστηκα χρήματα. Μονάχα τρία ρούβλια, από την κυρία, μουρμούρισε η Ιουλία και η φωνή της έτρεμε...
Αυτά είναι όλα όλα που δανείστηκα.
- Μπα; Και γω δεν τα είχα σημειώσει αυτά. Λοιπόν, δεκατέσσερα έξω τρία, μας μένουν έντεκα. Πάρε τα χρήματά σου, αγαπητή μου!
Τρία... τρία, τρία.... ένα και ένα... Πάρ' τα...
Και της έδωσα έντεκα ρούβλια. Τα πήρε με τρεμουλιαστά δάχτυλα και τα έβαλε στην τσέπη της.
- Ευχαριστώ, ψιθύρισε.
Πετάχτηκα ορθός και άρχισα να βηματίζω πέρα δώθε στο γραφείο. Με έπιασαν τα δαιμόνια μου.
- Και γιατί με ευχαριστείς;
- Για τα χρήματα.
- Μα, διάολε, εγώ σε έκλεψα, σε λήστεψα! Και μου λες κι ευχαριστώ;
- Οι άλλοι δε μου 'διναν τίποτα!...
- Δε σου 'διναν τίποτα. Φυσικά! Σου έκανα μια φάρσα για να σου γίνει σκληρό μάθημα. Πάρε τα ογδόντα σου ρούβλια! Τα είχα έτοιμα στο φάκελο! Μα γιατί δε φωνάζεις για το δίκιο σου; Γιατί στέκεσαι έτσι σαν χαζή; Μπορείς να ζήσεις σ' αυτό τον κόσμο αν δεν πατήσεις λίγο πόδι, αν δε δείξεις τα δόντια σου; Γιατί είσαι άβουλη;
Μουρμούρισε μερικά ευχαριστώ και βγήκε.

* Ά. Τσέχωφ, Διηγήματα


--

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς μπανάνες…...



Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς μπανάνες…...

            Τις τελευταίες ημέρες με την θερμή προτροπή – διαφήμιση του Υπουργείου Παιδείας ( βλέπε σχετικά: Φ.14/698/131744/Γ1)  «υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και κατά το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2012 έως και Ιούνιος 2013 ένα πρόγραμμα διατροφής στα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας» με  τη  βοήθεια και την αφιλοκερδή (!!!) χορηγία της «κοινωνικά υπεύθυνης και ευαίσθητης» ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. Παρακαλούνται μάλιστα οι οικείοι Σχολικοί Σύμβουλοι και οι Διευθυντές σχολικών μονάδων στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης όπως  μεριμνήσουν να αναδείξουν τα οφέλη της καθημερινής διατροφής φρούτων με σκοπό την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μαθητών μέσω της κατανάλωσης αυτών. Το εν λόγω πρόγραμμα ωστόσο περιλαμβάνει μόνο μπανάνες….. !!! Καταλήγοντας το σχετικό έγγραφο επισημαίνει (ευτυχώς….) την προαιρετική συμμετοχή στο «πρόγραμμα».
Πριν καταθέσω τον προβληματισμό μου και τη διαφωνία μου για τα εκπαιδευτικά οφέλη από το συγκεκριμένο «πρόγραμμα» επιτρέψτε μου να σας …συστήσω  την  παραπάνω εταιρία.  
  

  •   Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σουηδού Φρέντρικ Γκέρτεν με τίτλο «Bananas»  για να δει πώς η μεγαλύτερη φρουτοπαραγωγική εταιρεία του κόσμου δηλητηρίαζε εν γνώσει της τους εργαζόμενους των φυτειών στη Νικαράγουα, οι οποίοι κατέστησαν όλοι ανίκανοι προς τεκνοποίηση εξαιτίας των τοξικών παρασιτοκτόνων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία στις φυτείες της. Η ταινία καταγράφει την πρώτη ιστορική δίκη στο ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες και τελειώνει με την ετυμηγορία των ενόρκων. Η ετυμηγορία ωστόσο τελεί ακόμα υπό έφεση. Όσο για τον Σουηδό δημιουργό του ντοκιμαντέρ, μέχρι σήμερα δέχεται μηνύσεις από την εν λόγω εταιρεία για να σταματήσει η κυκλοφορία του. Μία απαγορευμένη ταινία που η εταιρία σίγουρα δεν θα ήθελε να δει κανένας γονέας των μαθητών των σχολείων που επισκέπτονται οι αντιπρόσωποί της , με τη σύμφωνη δυστυχώς γνώμη του Υπουργείου Παιδείας. (πηγή: www.skaipatras.gr ).
  •    Η Διεθνής Οργάνωση Human Rights Watch σε έκθεσή της αναφέρει, ότι «εντόπισε παιδιά στο Εκουαδόρ τόσο νέα, ακόμα και 8 ετών, να εργάζονται σε φυτείες μπανάνας σε συνθήκες απαράδεκτες και σκληρές. Chiquita, Del, Monte, Dole, La Favonta, Bonta κατηγορήθηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν φυτείες όπου εργάζονταν παιδιά». ( πηγή:  Σχετική ανακοίνωση του Π.Α.Μ.Ε. Εκπαιδευτικών  Ιωαννίνων ).
  •  Σύμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση  «είναι η εταιρία που έχει κατηγορηθεί, μαζί με άλλες για συνεργασία με κολομβιανές παραστρατιωτικές οργανώσεις για την παροχή «υπηρεσιών προστασίας» που περιελάμβαναν και τη δολοφολία συνδικαλιστών. Συνεχίζοντας η ανακοίνωση,  αναφέρεται στην αγγλική Guardian η οποία δημοσιεύει πως «το 2006 οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες μπανάνας στον κόσμο, Monte, Dole και  Chiquita, είχαν τζίρο 750 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία», αλλά «πλήρωσαν όλες μαζί φόρο μόλις 235.000 δολάρια».
  •  Είναι πασίγνωστο, τέλος, πως οι τόσο ….θρεπτικές μπανάνες προέρχονται από φυτείες στις οποίες η συγκομιδή γίνεται από άγουρη παραγωγή, μεταφέρεται μέσα σε ψυγεία και στη συνέχεια ωριμάζει τεχνητά……
Η πρώτη μου απορία είναι, αν πραγματικά το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ποια είναι τέλος πάντων η πολυεθνική DOLE- και όχι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας- που με προκλητικό τρόπο μας  προτρέπει να συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μας. Δεν αλλάζουν οι διατροφικές συνήθεις με ένα μισάωρο διαφήμισης……
Αλλά ακόμη κι αν δεν γνωρίζει πώς φτάνουν οι μπανάνες στην χώρα μας, είναι αδύνατο να τους διαφεύγει πως σε τούτο τον τόπο παράγονται εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας πορτοκάλια, μήλα, ακτινίδια και λογιών λογιών εδώδιμα. Των οποίων η προώθηση βεβαίως πολλαπλώς θα ενίσχυε την ρημαγμένη εθνική οικονομία….
Προκύπτουν λοιπόν συγκεκριμένα ερώτηματα για την  στάση του Υπουργείου Παιδείας:
1.     Ποιους πραγματικά σκοπούς εξυπηρετεί το συγκεκριμένο «πρόγραμμα»;
2.    Σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την εν λόγω εταιρία εκθέτοντας τους μαθητές των Δημόσιων Σχολείων μας στην προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων;
3.  Πώς σκοπεύουν να ενισχύσουν την εγχώρια αγροτική παραγωγή και να προωθήσουν ελληνικά προιόντα μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα προγράμματα κατανάλωσης φρούτων ;Αρχή φόρμας

      Το σημαντικότερο όλων  κατά την άποψή μου, είναι η αντιμετώπιση και η κριτική υποδοχή του όλου θέματος από εμάς, τους εκπαιδευτικούς, σεβόμενοι  την   παιδαγωγική και επιστημονική μας υπόσταση. Διότι το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε να επισημάνει ρητά τον προαιρετικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου «προγράμματος». Οι δε οικείες κατά νομούς διευθύνσεις, διαβίβασαν το σχετικό έγγραφο, ως όφειλαν. Εμείς όμως οι εκπαιδευτικοί, αληθινά πιστεύουμε, πως εξυπηρετούνται μέσω τέτοιων «προγραμμάτων», έστω στο ελάχιστο, εκπαιδευτικοί και παιδαγωγικοί στόχοι; Στο σημείο μάλιστα, να προβάλλεται και να αναρτάται στο διαδίκυο, από διάφορες  σχολικές μονάδες της χώρας, η σχετική παρουσίαση -διαφήμιση του προϊόντος στους μαθητές τους, ως σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα. 
      Ας αντισταθούμε σε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα μέσα στα σχολεία ακόμα και όταν έχει το μανδύα της........ "χορηγίας" .

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

  Η βαρβαρότητα, η κρατική τρομοκρατία,η επιδρομή στη ζωή μας δεν έχουν τελειωμό......επενδύουν στο φόβο μας....στην αδιαφορία μας....στις αντοχές μας....

   

τους ντρόπιασαν τα απλωμένα χέρια, λέει.....................  

 

Τώρα θέλουν να σβήσουν από τις "οθόνες" τους κάθε λαϊκή κινητοποίηση. Προωθούν με νόμο την κατάργηση των  συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού.

Επειδή μας φοβούνται ......

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη χθεσινή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς και στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

                            ......ας τους τρομάξουμε!!!

"Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για αντιμνημονιακές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας".

 .............................................................................................................

24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου, προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως την ίδια ημέρα στις 11:00π.μ., διαδηλώνοντας κατά της σκληρής και αδιέξοδης πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας, των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, της διαρκούς συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα και της υπονόμευσης του κράτους πρόνοιας που υλοποιούνται με την εφαρμογή ενός εξοντωτικού μνημονίου, που ακόμα και οι ίδιοι οι εμπνευστές του ομολογούν τώρα ότι ήταν λάθος!
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί κατά γράμμα μια καταστροφική πολιτική, καταφεύγοντας στον αυταρχισμό και την πολιτική καταστολής, ακόμα και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Έχει επιλέξει τη μέθοδο των συκοφαντικών, διασπαστικών και υπονομευτικών επιθέσεων κατά των συνδικάτων, των εργατικών αγώνων, της συλλογικής δράσης, την ακύρωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.  Ο κυβερνητικός αυταρχισμός παραπέμπει σε άλλες εποχές και τραυματίζει την ίδια τη Δημοκρατία.
Οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα ενωμένοι περισσότερο από ποτέ βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο προκειμένου να ανατρέψουν αυτή την απάνθρωπη και αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική, η οποία οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους Δημόσιους Υπαλλήλους να αγωνιστούν για να σταματήσει:
  • § Η πολιτική των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, επισημαίνοντας ότι αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν πρέπει αφενός να μετατραπεί σε μια νέα διαδικασία απαξίωσης των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και αφετέρου να αποτελέσει «άλλοθι» για την πραγματοποίηση χιλιάδων νέων απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίες προβλέπονται στο μνημόνιο.
  • § Η συνεχής υπονόμευση των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Κοινωνικών Αγαθών. Η πολιτική της Τρόικας και της Κυβέρνησης οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση τη Δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και κατεδαφίζει το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα.
  • § Η δραματική μείωση των συντάξεων, η εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, που δρομολογείται μέσω νέων οδυνηρών παρεμβάσεων, οι οποίες σχεδιάζονται για την επόμενη διετία.
  • § Η συνεχής αφαίμαξη των εισοδημάτων. Μετά τις μνημονιακές περικοπές που φθάνουν πλέον στο 50% στο Δημόσιο Τομέα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες πραγματικές μειώσεις εξαιτίας της νέας φορολογικής επιδρομής, αδυνατώντας να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες - μέλη της και τα Νομαρχιακά της Τμήματα ανά την επικράτεια, αλλά και σε συντονισμό με τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις του Ιδιωτικού Τομέα, θα συνεχίζει να καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, το επόμενο διάστημα, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στη Γενική Απεργιακή Κινητοποίηση και στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις που θα διοργανωθούν από τα κατά τόπους Νομαρχιακά Τμήματα και Εργατικά Κέντρα.
Στην Αθήνα η Απεργιακή Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως στις 11:00 π.μ.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.