Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας για την πολιτική δίωξη Λαρισαίου δασκάλου

Ημερομηνία: 25/04/2013 11:06
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Λάρισας


Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ/Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Λάρισας συμπαρίσταται στο Στέφανο Γκουλιώνη, δάσκαλο, ο οποίος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με την κατηγορία «της ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας». Αφορμή για την παραπομπή αποτελεί η πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας με την ψεύτικη κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012 στη Λάρισα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας εκτιμά ότι χρησιμοποιείται ως πρόφαση η απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να στηθεί το σκηνικό ώστε το Πειθαρχικό όργανο να λειτουργήσει με βάσει τον νέο Πειθαρχικό Κώδικα και να επιλέξει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης με βάση το άρθρο 107 παρ. ε’ του Ν. 4057/2012. Αρωγός στην κατεύθυνση αυτή και ο μνημονιακός νόμος 4093/2012, ο οποίος επιβάλλει την αυτοδίκαιη αργία για οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο, από τη στιγμή που παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και μόνο.
Στην περίπτωση του Στέφανου Γκουλιώνη με καμία έννοια και κανέναν τρόπο δεν τεκμαίρεται ανάρμοστη συμπεριφορά. Η αόριστη ρήση του Πειθαρχικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα να διώκονται δημόσιοι υπάλληλοι την ώρα που ασκούν τα ατομικά τους δικαιώματα. Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υστερόβουλο ιδιώτη ή σε όργανα της τάξης που κάνουν κατάχρηση εξουσίας να “βάζουν σε μπελάδες” ικανούς υπαλλήλους με κοινωνικές ευαισθησίες, όπως είναι ο Στέφανος Γκουλιώνης.
Διαφωνούμε ριζικά με την εσπευσμένη σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβούλιου πριν τελεσιδικήσει η ποινική υπόθεση.
Καλούμε το Πειθαρχικό Συμβούλιο να μην ασκεί διώξεις σε υπαλλήλους οι οποίοι σύρονται στα δικαστήρια για πλημμελήματα με στημένες κατηγορίες αστυνομικών οργάνων.
Ζητούμε την κατάργηση του μνημονιακού Ν. 4093/2012 και τον, χουντικής έμπνευσης, Ν. 4057/2012, οι οποίοι θεσπίστηκαν για την τρομοκράτηση του συνόλου των Δ.Υ. προκειμένου να συμμορφωθούν στα κελεύσματα της μνημονιακής κυβέρνησης.


Τμήμα Παιδείας
ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Του Χρήστου Κάτσικα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΩΞΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΠΙΟΡΚΩΝ

Επιστροφή στις διώξεις με οδηγό το μαύρο παρελθόν

ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
ΘΑ ΘΕΡΙΣΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 

                Τις τελευταίες μέρες, η εκπαίδευση αλλά και το σύνολο του Δημόσιου τομέα, βιώνει για μια ακόμη φορά το «θέατρο του παραλόγου» με την «παραγωγή» επιόρκων και το μέτρο της «αυτοδίκαιης αργίας».
                Με βάση το μνημονιακό νόμο 4093/2012 επιβάλλεται αυτοδίκαιη αργία για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο από τη στιγμή που παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο και μόνο.
                Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας (η υπόθεση  δεν  έχει  εκδικασθεί  οριστικά) , που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Αποτελεί  στην  ουσία  πολιτική  δίωξη και  απαγόρευση  κάθε διαμαρτυρίας. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, που δεσμεύει κάθε δημόσιο υπάλληλο, καθώς αφορά στην καθημερινότητά του και σε ζητήματα στα οποία θα μπορούσε ανθρωπίνως να εμπλακεί ο καθένας. Επιπλέον η κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» είναι εντελώς ασαφής και αυθαίρετη και όπως είναι εύκολα κατανοητό μπορεί να τυλίξει σε «μια κόλλα χαρτί» οποιονδήποτε υπάλληλο «μπει στη μύτη» του προϊσταμένου του.
                Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα σελίδα στη «στρατηγική φόβου» για τους Δημόσιους υπαλλήλους που καλλιεργούν Κυβέρνηση και ΜΜΕ.
                Όλα τα στοιχεία φανερώνουν ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν τελέσει μια αξιόποινη πράξη και έχουν καταδικαστεί γι αυτήν (κλοπή, παιδεραστία, δωροδοκία κλπ). Αυτοί «χρησιμοποιούνται» επικοινωνιακά από την Κυβέρνηση για να αποσπάσουν τη συναίνεση της κοινής γνώμης.
                Ο πραγματικός στόχος είναι η παραγωγή επίορκων δημοσίων εκπαιδευτικών προκειμένου να δικαιολογηθούν οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, απαραίτητων για τη στοιχειώδη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που κινδυνεύουν με οριστική κατάρρευση, θυσία τάχα στην ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Με το στόχο αυτό συνδέεται με ένα νήμα και η προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε αντίδρασης των δημοσίων υπαλλήλων (ακόμη και διατύπωσης γνώμης) στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, στις αντιλαϊκές πολιτικές και στην καταστολή.
                Το τελευταίο χρονικό διάστημα μια σειρά εκπαιδευτικοί, ανά τη χώρα,  τέθηκαν ή απειλούνται με  αργία με την παραπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας»  και χωρίς τελική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ή άλλη δικαστική ετυμηγορία (ούτε καν πρωτόδικη) σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του μνημονιακού νόμου 4093/12.
    Πρόκειται για μια ευθεία προσβολή στο νομικό πολιτισμό και παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας.
                Καθημερινά νέα επεισόδια έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ και όσα παραθέτουμε παρακάτω είναι μόνο κάποιες περιπτώσεις και δεν αφορούν σε καμιά περίπτωση το όργιο των απειλών διώξεων και αργιών που έχουν ξεδιπλωθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα.
            Πριν λίγες μέρες ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Αχείμαστος από το Λύκειο Πελοπίου Ηλείας τέθηκε σε «αυτοδίκαιη αργία» επειδή μηνύθηκε από κάποιον με τον οποίο είχε οικονομικές διαφορές. Ο μηνυτής κοινοποίησε την μήνυσή του και το σχετικό κατηγορητήριο στο ΠΥΣΔΕ Ν. Ηλείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση όπως και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κοινοποίησαν στον εκπαιδευτικό την υπαγωγή του στις διατάξεις του νόμου 4043/12 «περί διαθεσιμότητας, αργίας ένεκα ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας»!
                Την προηγούμενη εβδομάδα ο δάσκαλος σε Ειδικό σχολείο της Λάρισας Στέφανος Γκουλιώνης παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο  με την κατηγορία της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, με  κίνδυνο την άμεση απόλυσή  του. Συγκεκριμένα η υπόθεσή του αφορά συμμετοχή  του σε  διαμαρτυρία  ενάντια  στην  αντιλαϊκή πολιτική   όπου  και  συνελήφθη. Αποτελεί  στην  ουσία  πολιτική  δίωξη και  απαγόρευση  κάθε διαμαρτυρίας.
                Παράλληλα ο  Δντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας έχει ασκήσει πειθαρχικές διώξεις εναντίον του Προέδρου, της Γ. Γραμματέως και των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης με στόχο τη φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης και της άσκησης κριτικής στις πράξεις της διοίκησης, καθώς και την παρακώληση της συνδικαλιστικής δράσης.
                Η καθηγήτρια Σοφία Ποταμιάνου, αιρετή στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας επειδή στις τελευταίες κρίσεις διευθυντών αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αξιολόγηση και να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψήφιων υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.
                Το γεγονός έχει προκαλέσει όπως είναι φυσικό την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, δεκάδες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζουν τη συμπαραστασή τους στους συναδέλφους τους και ζητούν να σταματήσουν οι αυθαίρετες και στοχευμένες διώξεις και να καταργηθεί ο μνημονιακός νόμος που θυμίζει άλλες εποχές.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΟΠΙΣΘΕΝ
Κατά το έτος 1963 και με αφορμή το γεγονός ότι μια δασκάλα πήγε σε ένα χορό με κάποιο κύριο, ο επιθεωρητής της περιοχής εγκαλεί τη δασκάλα με το παρακάτω έγγραφο:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΣΤΟΙΧ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Αρ. πρωτ. 91
Εν Φιλιάταις τη 15-1-63
Π Ρ Ο Σ: Την δημοδιδασκάλισσαν του σχολείου Κεραμίτσης Κ. Σ…Π…(μέχρι σήμερα διατελέσασαν εν αποσπάσει εις σχολείον Αγίου Νικολάου)
Έχοντες υπ΄  όψιν τα αναγραφόμενα εις την υπό σημερινήν ημερομηνίαν τηλεγραφικήν αναφοράν σας, γνωρίζομεν εις υμάς ότε η προ τριημέρου (12ην τρέχοντος μηνός και ημέραν Σάββατον) επιδειχθείσα εκ μέρους σας επαίσχυντος συμπεριφορά επροξένησεν εις ημάς τε, ως Νόμω εντεταλμένον δια την παρακολούθησιν και τον έλεγχον των πράξεών σας ως δημοσίου υπαλλήλου, καθώς και εις την ευυπόληπτον κοινωνίαν της πόλεως Φιλιατών οδυνηράν εντύπωσιν.
Διερωτώμεθα: Κατά ποίαν λογικήν, Διδασκάλισσα υμείς, έχετε το δικαίωμα να περιφρονήτε ασυστόλως και ανερυθρυριάσθως το Δημόσιον αίσθημα και να περιέρχησθε νύκτωρ τη συνοδεία ανδρός ουδεμίαν επισήμως έχοντος θεμιτήν σχέσιν με υμάς και δι΄ ιδιωτικού του αυτοκινήτου την περιοχήν της περιφερείας μας και να προσέρχησθε μετ΄ αυτού εις δημόσιον χορόν (ως ο προχθεσινός) εις την Λέσχην φρουράς Φιλιατών;
Εις ποίαν πώρωσιν άραγε έφθασεν η συνείδησία σας, όταν προσερχόμενη εις τον εν λόγω δημόσιον χορόν μετά του εν λόγω ανδρός καταλαμβάνητε θρασύτατα μετ΄ αυτού θέσιν εις τράπεζαν γειτονικήν προς την του προϊσταμένου Επιθεωρητού σας και παραλείπητε και την στοιχειωδεστέραν εκδήλωσιν κοινωνικής αγωγής, την του χαιρετισμού προς αυτόν;
Ποίος σας έδωσε το δικαίωμα να διασύρητε κατά τον επαίσχυντον αυτόν τρόπον την υπόληψιν και την τιμήν της εναρέτου οικογενείας των Διδασκάλων μου;
Πού κατεχωρήσατε τας επί ώραν μακράν και κατ΄ επανάληψιν απευθυνθείσας προς το άτομόν σας εκ μέρους υμών νουθεσίας και συμβουλάς επί του ιδίου θέματος της συμπεριφοράς σας;
Πώς είναι δυνατόν να έχωσι πλέον εμπιστοσύνην εις την διαδασκάλισσαν των αθώων τέκνων των οι ταλαίπωροι κάτοικοι του χωρίου Άγιος Νικόλαος, όταν παρακολουθούν μετά βδελυγμίας τας ανόμους νυκτερινάς δι΄ αυτοκινήτου περιπλανήσεις σας; Κατόπιν τοων ανωτέρω και συμφώνως προς τας διατάξεις των άρθρων 131,132,160 και 161 του Νόμου 1811/51 καλούμεν υμάς, όπως εντός εικοσιτετραώρου από λήψεως παρούσης απολογηθήτε εγγράφως αναφέρουσα τους λόγους του ως ανωτέρω ολισθήματός σας.
Εν τη περί ής ο λόγος απολογία σας δέον όπως δώσητε απόκρισην και εις τα εξής ερωτήματα:
1. Πού διανυκτερεύσατε από της 3ης μετά μεσονύκτιον ώρας και μετά το πέρας του χορού;
2. Πώς απεμακρύνθητε εκ της έδρας σας άνευ αδείας της υπηρεσίας και
3. Αναφέρατε εις τον κ. Διευθυντήν του σχολείου σας περί της απομακρύνσεώς σας εκ της έδρας, περί του σκοπού της εις Φιλιάτες ελεύσεώς σας και περί του τρόπου και χρόνου αναχωρήσεως και επανόδου σας.
Ο επιθεωρητής
Α… Χ. Γ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013


Aνακοίνωση της ΔΟΕ σχετικά με την παρουσία ελεγκτών  στα σχολεία.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την παρουσία ελεγκτών στα σχολεία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τις τελευταίες μέρες  κυκλοφορούν φήμες που προέρχονται από ανώνυμες «διαρροές» και «έγκυρες» πληροφορίες σχετικά με αιφνιδιαστικές επισκέψεις ελεγκτών του Σώματος  Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  σε  σχολεία.
Την προηγούμενη εβδομάδα το φαινόμενο έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ανάλογες (αβάσιμες) πληροφορίες να διακινούνταν σε όλη τη Ελλάδα, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, ενώ κάτω από το βάρος αυτών των πληροφοριών κάποια στελέχη της  διοίκησης και διευθυντές  σχολικών μονάδων  αντιδρούν σπασμωδικά θέτοντας ανύπαρκτα ζητήματα για το ωράριο των συναδέλφων, τους οποίους  καλούν αιφνιδιαστικά και παράνομα  στα σχολεία εκτός ωραρίου ή τους καλούν να λάβουν έγγραφη άδεια για  απουσία στο «κενό» τους,  προκαλώντας πανικό που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.:
·         Θεωρεί  ότι  το θολό αυτό σκηνικό στήνεται σκόπιμα για να καλλιεργηθεί το έδαφος ότι η εκπαίδευση και τα σχολεία «βρίθουν κοπανατζήδων».
·         Καλεί  τα στελέχη της  διοίκησης και τους διευθυντές σχολικών μονάδων να σεβαστούν τον νόμο.
·         Καλεί τον κλάδο σε επαγρύπνηση για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις οι οποίες δεν μπορούν να καταργηθούν με φήμες και διαρροές.
·         Καταγγέλλει όλους εκείνους που διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για επίσκεψη των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με προφανή στόχο να επιτείνουν το «κλίμα αποσυντονισμού» που έχουν δημιουργήσει οι εφεδρείες, οι απολύσεις «επίορκων», ο μηδενισμός των προσλήψεων και όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα  και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
·         Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι κανείς έλεγχος δεν είναι δυνατό να μας τρομοκρατήσει αντιθέτως θα βεβαιώσει ότι σε όλα τα σχολεία οι εκπαιδευτικοί εργάζονται και πέραν του ωραρίου και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αναλαμβάνουν δουλειά και στο σπίτι τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες των μαθητών τους.

Θυμίζουμε για μία ακόμη φορά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. κ. Γιάννη  Δραγασάκη :

«Σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων σας γνωρίζουμε ότι:
Με το άρθρο 13 παρ.7 ν.1566/85, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 παρ.3 ν.2517/97, ορίζεται με ακρίβεια το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα δημοτικά σχολεία, δηλαδή 25 ώρες για όσους υπηρετούν σε 1θέσια, 2θέσια και 3θέσια και από 21-24 ώρες για όσους υπηρετούν στα λοιπά σχολεία και ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.
Σε περίπτωση που οι ώρες διδασκαλίας του προγράμματος κάθε δημοτικού σχολείου δεν καλύπτονται με το υποχρεωτικό ωράριο των διδασκόντων, ανατίθεται υπερωριακή διδασκαλία στους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου.
Κατά την παρ.8 του ίδιου άρθρου όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους τις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες μέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από 6 ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ.2 της περίπτωσης ΣΤ του άρθρου 11 του ν. 1566/85, δηλαδή των συνεδριάσεων του συλλόγου διδασκόντων που γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.
Εξάλλου κατά το άρθρο 55 ν. 1566/85 οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται μεταξύ των άλλων, εκτός από το να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, και να διδάσκουν τις προβλεπόμενες από το νόμο ώρες υποχρεωτικής υπερωριακής διδασκαλίας, καθώς και να μετέχουν σε επιμορφωτικές δραστηριότητες, όταν καλούνται από τους σχολικούς συμβούλους ή να αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση διαλέξεων και σεμιναρίων, στα πλαίσια των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, καθώς και να προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες, όταν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι.
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται πως ο εκπαιδευτικός που συμπληρώνει είτε το ωράριο διδασκαλίας και δεν του έχει ανατεθεί άλλο συγκεκριμένο έργο είτε το ωράριο εργασίας είτε την υπερωριακή απασχόληση, δεν έχει λόγο να παραμένει στο σχολείο, ούτε και χρειάζεται συνδικαλιστική κάλυψη για την αποχώρηση αυτή».
Αθήνα 18 Φεβρουαρίου 2004
Ο Νομικός Σύμβουλος της Δ.Ο.Ε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ


Θυμίζουμε ακόμη πως ο νόμος υπερισχύει  απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε εγκύκλιο οποιουδήποτε Υπουργού, Υφυπουργού ή τοπικών παραγόντων η οποία διακινείται ημιεπισήμως χωρίς καν αριθμό Πρωτοκόλλου, κατά τα νέα ήθη της διοίκησης.
Για το πιθανό ενδεχόμενο να έρθουν ελεγκτές δημόσιας διοίκησης πρέπει να είναι σαφές ότι δικαιούνται να ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης. Όχι τους συναδέλφους ατομικά.
Επειδή το θολό τοπίο ευνοεί τη σύγχυση και τον πανικό κάνουμε σαφή τα εξής:
·         Λειτουργούμε κανονικά, όπως κάθε μέρα.
·         Ενημερώνουμε τον Σύλλογό μας εάν συμβεί κάτι, ώστε να απαντήσουμε συγκροτημένα και συλλογικά όπου χρειαστεί.
·         Σας ενημερώνουμε ότι, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μας, σε κανένα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν παρουσιάστηκαν οι «επιθεωρητές».

Να μην περάσει η συλλογική ενοχοποίηση, ο φόβος και ο πανικός.
Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας δίνουμε τη μάχη

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γενικός Γραμματέας


Μαντάς Κομνηνός                                                         Πετράκης Σταύρος

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Αυτόνομη Παρέμβαση: Οι μάσκες έπεσαν, αποφάσισαν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις


"Η τρικομματική συγκυβέρνηση παράτησε τα χαρακώματα των «αντιστάσεών» της και τις κόκκινες γραμμές και συμμορφώθηκε μ’ αυτά που είχε συμφωνήσει με την τρόικα και είχε ψηφίσει στο 3ο μνημόνιο", προσθέτει η συνδικαλιστική παράταξη και καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα να αντισταθούν και "να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών".

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η τρικομματική συγκυβέρνηση παράτησε τα χαρακώματα των «αντιστάσεών» της και τις κόκκινες γραμμές και συμμορφώθηκε μ’ αυτά που είχε συμφωνήσει με την τρόικα και είχε ψηφίσει στο 3ο μνημόνιο δηλαδή την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Τα νούμερα που ανακοίνωσαν  χθες (15.000) δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού έχουν συμφωνήσει με την τρόικα και έχουν ψηφίσει να απολύσουν μέχρι το 2014 πάνω από 25.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, και να περιορίσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015 κατά 150.000 τους Δημοσίους υπαλλήλους.

Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν και έτσι αποκαλύπτονται οι πραγματικοί στόχοι της συγκυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα εξαϋλώνονται οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες που καλλιεργούνταν μέσα στις γραμμές του Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), σχετικά με τις προθέσεις και το ρόλο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μανιτάκη.

Μοναδική απάντηση πλέον για τους εργαζόμενους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι η ένταση του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων που την υπηρετούν.

Η κυβέρνηση αυτή την ώρα γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος των «καθαρών» απολύσεων που ανακοίνωσε, ξεδιπλώνει μια επιχείρηση  συκοφάντησης των εργαζομένων, κατασκευάζει επίορκους, με στόχο τη διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών, ιδιαίτερα των υπηρεσιών που παρέχουν τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας της Υγείας της Πρόνοιας. Μετατρέπει έτσι τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό παρία, χωρίς καμιά προστασία για τους πολίτες και προετοιμάζει το έδαφος για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου της.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα να αντισταθούν και να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών, που θα σημάνουν εκτίναξη της ανεργίας, νέα μείωση των μισθών και των συντάξεων, κατάργηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

Στα πλαίσια αυτά η παράταξή μας έκανε πρόταση να συνεδριάσει έκτακτα η Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ, συνεδρίαση που προσδιορίστηκε για την Δευτέρα 15/4 το πρωί, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και τη λήψη αποφάσεων για κινητοποιήσεις εντός της εβδομάδας.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση τέλος καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και συντονισμένα όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης και τρόικας.

 

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ποινική δίωξη σε βάρος νηπιαγωγού της Λέσβου. Στο πλευρό της ο Σύλλογος Δασκάλων.

Την άδικη- όπως την χαρακτηρίζει- ποινική δίωξη σε βάρος νηπιαγωγού της Λέσβου καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως τονίζει ο Σύλλογος η νηπιαγωγός κινδυνεύσει να χάσει τη δουλειά της για αστική διαφορά.
Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε αναφέρει τα εξής:
«Συνάδελφισσα χωρίς να έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα πρόβλημα στην υπηρεσία της, υπηρετώντας ευσυνείδητα την εκπαίδευση πάνω από 25 έτη, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κινδυνεύοντας να χάσει τη δουλειά της και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογένειακή της ηρεμία και ασφάλεια.  Συγκεκριμένα η συναδέλφισσα διώκεται ποινικά για αστική διαφορά σύμφωνα με το άρθρο 386 παρ.1 και 3 εδ.Β του Ποινικού Κώδικα. Γι αυτό το λόγο παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της δυνητικής αργίας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή αυτή.
Σύμφωνα όμως με το  Νόμο 4093/2012 η παραπομπή στο πειθαρχικό Συμβούλιο για «παράνομο οικονομικό όφελος»συνεπάγεται «ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΡΓΙΑ» (Αργία στο πλαίσιο της πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας)
Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική καταδίκη και επομένως παραβιάζεται κατάφορα το τεκμήριο της αθωότητας , η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο όσο και από το κοινοτικό Δίκαιο.
Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις εντολές των Δανειστών, θέλει οι δημόσιοι υπάλληλοι, επομένως και οι εκπαιδευτικοί να είναι πλέον πειθήνια όργανα της διοίκησης και του αυταρχικού κράτους , αφού θα επικρέμεται πάνω από το κεφάλι τους η «δαμόκλειος σπάθη» της απόλυσης, της αργίας και της δυνητικής αργίας σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος. Είναι προφανές πως με όχημα τα πειθαρχικά παραπτώματα θα ανοίξει ο δρόμος προς τις απολύσεις στην εκπαίδευση.
Ο σύλλογός μας απαιτεί :
  • Την κατάργηση του Ν. 4093/2012
  • Το Υπουργείο παιδείας να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία , εγκύκλιό του, με την οποία επί της ουσίας επιβάλλεται πειθαρχική ποινή πριν τη εκδίκαση και την οριστική καταδίκη του εκπαιδευτικού.
  • Ζητάμε από τη Δ.Ο.Ε. να προχωρήσει άμεσα σε δικαστική προσφυγή για τη ανατροπή των απαράδεκτων και προδήλως αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών ρυθμίσεων του Ν.4093/2012».
Τι λέει η ίδια η νηπιαγωγός: "Είμαι θύμα εκδικητικής μανίας ενός ζευγαριού" 
Σε επώνυμη καταγγελία της νηπιαγωγού – το όνομα της οποίας και  των αντιδίκων της δεν δημοσιεύουμε καθώς  η υπόθεση ήδη έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης- κάνει λόγο για «επικίνδυνο μένος» ενός ζεύγους πρώην εργολάβων ιδιωτικών έργων.  Όπως αναφέρει η ίδια προκειμένου το ζευγάρι να κερδίσει υπόθεση αστικής διαφοράς που υπάρχει ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια στα δικαστήρια, αρχικά τη μήνυσαν (ψευδώς όπως υποστηρίζει η ίδια) και στη συνέχεια της επιτέθηκαν και την εξύβρισαν σε δημόσιο χώρο. Μάλιστα για το αδίκημα αυτό καταδικάστηκαν  σε 5 και 2,5 μήνες φυλάκιση αντιστοίχως.
Και συνεχίζει «…Σήμερα  εκμεταλλευόμενοι τη γενικότητα και την κατάργηση του «τεκμήριου της αθωότητας» του νέου νόμου περί επίορκων υπαλλήλων, με καταγγελίες και απειλές σε δημόσιες υπηρεσίες, ζήτησαν και πέτυχαν την «αυτοδίκαιη αργία» μου.
Είμαι Νηπιαγωγός, εργάζομαι 25 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, οι δικοί μου άνθρωποι γνωρίζουν ότι αγαπάω ιδιαίτερα τη δουλειά μου και ουδέποτε έχω προκαλέσει προβλήματα με στάσεις ή συμπεριφορές, σε όποιον εργασιακό χώρο κι αν εργάστηκα μέχρι και σήμερα (…). Την Δευτέρα 8/4/2013 τέθηκα σε αργία.
Γιατί; Έκλεψα ή έβλαψα το Δημόσιο μέσω της εργασίας μου σε αυτό; δεν έκανα καλά τη δουλειά μου στο σχολείο ως Νηπιαγωγός; ή μήπως κακοποίησα με οποιονδήποτε τρόπο κάποιο από τα μικρά νήπια της τάξης μου; Όχι, για τίποτα από αυτά που θα επέβαλαν ίσως την απομάκρυνση ενός εκπαιδευτικού από το σχολείο του. Αλλά, γιατί το ζεύγος (σς. αναφέρει το όνομά τους)  με κατηγόρησε και με μήνυσε ότι τους εξαπάτησα!!! Στη μικρή κοινωνία του νησιού μας όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε… και η εντιμότητα του καθενός ελέγχεται εύκολα. Τα συμπεράσματα δικά σας.».
Και καταλήγει «…Μετά και το τρίτο ύπουλο «χτύπημα» των αντιδίκων μου, ζητώ την προστασία της πολιτείας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας από την εκδικητική τους μανία. Έχω δεχθεί άλλωστε επανειλημμένα τις απειλές τους κατά της σωματικής μου ακεραιότητας.
Τέλος επειδή οι «διώκτες» μου δεν παραλείπουν να διαλαλούν ότι αυτό που μου πούλησαν είναι ολοκληρωμένο και άριστο, κάνω ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να με επισκεφθεί στο σπίτι που αγόρασα από εκείνους και να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» το «άριστον» της κατασκευής τους».